Tvillinggraviditet i perspektiv

No når det nærmar seg eit år sidan Eirik og Sofie kom til verda, så er det kanskje på tide å sjå på året som har gått litt i perspektiv.

Dette var ein godt planlagt graviditet, ein eg hadde lengta etter lenge. Planen var å bli ferdig med sjukepleien og få fast jobb, før vi endelig skulle få eit barn til i familien.
Sjølv om vi ideelt skulle ha bygt større hus også, så fann vi ut at vi kunne bu ei stund til i boligen vi hadde med to barn.

I Desember tok eg ut spiralen, og vi var klare for eit nytt eventyr. Tida gjekk og endeleg 27 Juli-12 kunne eg skimte ein svak positiv test. Lite viste eg kva som var i vente.
Det var litt vanskeleg å tru at testen endeleg var sann. Og eg tok mange! for å forsikre meg om at det stemte.
tvillingtest

positiv test med tvillingergravid med tvillinger  
Eg trur det er dette dei kallar “testoman” 😉
Men når ein har kika på såpass mange negative testar, så skulle det litt til før eg trudde på det.
Så eg sa til Paul-Erik litt forsiktig; “Eg trur eg er gravid”
– “Trur du?”
– “Ja, eg trur eg er ganske sikker”

Eg turte ikkje sleppe jubelen laus, for eg hadde i bakhovudet at det framleis var så mykje som kunne gå gale, men dette var vertfal ein god begynnelse.

tvillinggravid 4+2 tvilling gravid 5 uker
Kroppen min reagerte raskt på graviditeten, og magen blåste seg fort opp. Det tok desverre ikkje lange tida før kvalmen kom saman med ein ekstrem utmattelse.
Paul-Erik spøkte med at sidan kroppen reagerte så fort, så måtte der vere fleire inn i magen, noko anna måtte vere unormalt.

Sidan eg har mista to sysken kort tid etter fødsel, så var det allereie planlagt ein ultralyd tidleg i svangesrskapet for å sjekke om alt var som det skulle. Så i veke 9 tok vi turen til sjukehuset i Volda for ein ultralyd.

Det blei nemnt på veg inn døra at vi var spent på kor mange som var der. Men det var likevel ein stor overaskelse når vi blei gjort oppmerksomme på at der var to små peanøtter i magen, med hjerter som slo. Det var ein heilt sjuk følelse av; glede, overasking, spenning og sjokk.
ultralyd av tvillingertvillinggravid uke 9 
Sidan eg var så dårleg som eg var, så måtte vi fortelle det til Matilde som skulle bli storesyster. Og då var det ingen løyndom lenger, sidan ho måtte fortelle det til alle ho møtte. Så omverda fekk vite det ganske tidleg, men når eg var så dårleg og magen viste, så måtte vi berre fortelle det. Og om ting skulle gå gale så hadde nok folk fått vite om det då også, for kvifor skal det vere så hemmelig?
Dette var uansett ei stor glede for oss!
IMG_20121007_015547IMG_20120831_161524tvillingboktvillinger
Tida vidare gjekk med til å prøve å halde kvalmen i sjakk, og å lese seg opp på det å skulle vere tvillinggravid og bli tvillingmamma.
At eg skulle bli så trøtt bidrog også til at eg var mykje på sofaen og i senga.
tvillinggravidIMG_20121014_235631 
Matilde blei levert i barnehagen av mamma gjennom mesteparten av svangerskapet, ei stor hjelp! Eg er enno usikker på korleis eg skulle ha klart det sjølv.
symfysemål tvillingertvillinger 16+2 
Magen min vaks i rekordfart. Og sjølv om eg ikkje la på meg noko mykje på kroppen så var det mykje mage, og det blei fort tungt.
Eg fekk bekkenløysing, men fekk også god hjelp frå fysioterapaut tidleg i svangerskapet.
gravid med tvillingertvillinger i magen uke 18tvillingmage uke 19
Eg har kommentert no i ettertid at eg kunne godt tenke meg tvillingar igjen, om vi  nokon gong skulle hatt fleire. Men undervegs så var det absolutt ikkje tanken. Der og då var eg usikker på om ej kom til å klare meg gjennom det. Og setninga “Eg orkar ikkje meir!” Sa eg nesten kvar dag.

Kvalmen begynte heldigvis å avta når eg nærma meg veke 20, men andre gravidplager som halsbrann kom hakk i hel. Ei natt hadde eg så grusom halsbrann at eg frykta eg hadde hjarteinfarkt med smerter i magen som stråla mot hals og kjeve. Det var heilt grusomt, men eg kom da levande frå det også.
IMG_20121205_195754 tvillinggravid
Meda eg låg på sofaen, så tok Paul-Erik seg av alt husarbeid, matlaging, og det som høyrer til. Han var også med på kvar einaste kontroll på sjukehuset, og det var ikkje få!
han var heilt fantastisk til å stå på pinne for meg, og når han til og med arrangerte babyshower i all hemmelighet for meg, så var det ikkje tvil om at eg hadde kapra drømmemannen!
2012-11-08 10.14.02     
Når eg var litt over halvvegs blei eg mykje sjuk, det blei fleire antibiotikakurar, og eg sleit veldig med å puste og bevege meg. Eg sov knapt om natta, alt var eit ork og eit slit. Berre det å skulle dusje seg, eller ete frukost var ei påkjenning. Det var ei periode då alt var slitsomt. Og kom eg meg ut døra så var det ei bragd!

Det var hakket før sjukehusinnlegging, men midt opp i jul og nyttår så va det ikkje kjekt å skulle ligge på sjukehus. Og sidan Paul-Erik hadde ferie frå skulen då, så kunne han vere heime å pleie meg og varte meg opp med å lage meg mat og hjelpe meg i dusjen. Blodtrykket var nemleg så lavt at det å stå i dusjen va risikosport. Så eg endte opp med å måtte sitte i dusjen. medan Paul var parat om eg skulle svime av.

Samtidig så hosta eg så voldsomt at Paul frykta lungene skulle briste. Saman med hosting blei det mange kynnarar og samatrekningar, så i tillegg til anitbiotika så blei det også riedempande og beskjed om å halde sofaen/senga mest mogleg.
 tvilling graviditettvillingmage uke 25gravid med tvillinger
Vidare gjekk det opp og ned med smerter under ribbeina, gangvanskar og kvalme. På eit tidspunkt måtte krykkene fram for å klare å kome meg frå A til B. Det å sitte blei også vanskelig, men ein kafè tur i ny og ne, klarte eg likevel å få til.
tvillingmage uke 28 tvillinggravid 28 uker   
Til tross for at eg kanskje var litt uheldig med eit tøft svangerskap, så følte eg meg dobbelt så heldig. Det var dobbelt opp av det meste, men det viktigaste var den dobble gleda. Det å ønske seg eit barn så sterkt, så lenge, og når det endelig klaffa så blei det to. Det kunne ikkje bli betre!
Eg var overlykkelig for at det blei som det blei, og så skulle eg bite tenna sammen og klare meg gjennom dei utfordringane som var. For premien til slutt var jo dobbelt så stor.

tvillingmagen uke 30gravid med tvillinger uke 32tvillinger i magen uke 33
På slutten eksploderte magen ut, strekkmerka kom saman med kløe og svie. Eg hadde vanskar med å snu meg i senga, og å sitte oppreist på ein stol. Det var lite plass i magen til mat.
Kynnarane var sterke og vonde, men registreringar og målingar var fine. Så det var berre å halde ut, sjølv om det var ei viss spenning i lufta om det blei prematur-fødsel.
tvillingmamma to beIMG_20130201_134028gravid med tvillinger 33+3

Matilde var midt opp i dette fantastisk flink, snill, spent og tolmodig. Ho tilpassa seg situasjonen med ei lite mobil mamma som støtt og stadig var kvalm og uvel fantastisk bra. Og ho gledde seg veldig til lillesøstra og lillebroren skulle kome.
Matilde var jo den som tidleg hadde sagt at ho ønska seg søsken, ho ønska seg tvillingar! Ei søster og ein bror! Og så blei det akkurat som ho ønska seg.
Veldig tilfeldig og artig, men ho er overbevist om at dette var det ho som hadde bestilt. “Tenk om ej hadde ønska meg tre da mamma! Eller fire!”
tvillinggravidgravid med tvillinger tvillingmagetvillingmamma
Sjølv om man er stor, og kjenner begge to som bevegar seg og sparkar. Og sjølv om man får sjå dei på ultralyd fleire gongar i måneden, og høyre dei på doppler. Så er det veldig uvirkelig, ein kan egentlig ikkje forestille seg korleis det kjem til å bli.

Det å vere gravid med to var ukjent og spennande. Då var det ekstra godt å ha ei veninne som også var gravid med tvillingar (gut/jente), og som hadde termin nokre veker før meg. Sjølv om vi hadde heilt forskjellige svangerskap, så var det godt å kunne diskutere alt ein tenker og lurer på gjennom svangerskapet, alt om utstyr og korleis det kanskje blir når dei kjem til verda.
gravidfoto tvillinggravid foto
Siste vekene vart det eit lite lette på pusten, det verka som om dei la seg lenger ned i bekkenet. Eg kunne plutselig ligge litt på rygg utan at det svartna for meg. Samtidig så var kynnarane vonde og ofte, det var både i kvile og aktivitet, noko som betydde lite nattesøvn og vanskar med å gå utan å måtte stoppe kvar 5 meter for at taka skulle gå over.
stor tvillingmage
På slutten blei det mykje som var usikkert, ungane snudde mykje på seg, og det var ikkje lenger sikkert eg fekk føde vanleg. I tillegg måtte eg føde i Ålesund, noko som innebar enda meir usikkerheit då alle legar og jordmødre eg hadde hatt på kontrollar var i Volda. Volda var lite, kjent og trygt, Ålesund verka stort, ukjent og utrygt.

Eg skulle etter planen på ein svangerskapskontroll i Ålesund før fødsel, men den blei sett opp så seint at eg ikkje rakk det. Eg hadde uansett ikkje klart å kome meg dit, då eg ikkje klarte å sitte i bil lenger enn 20 min av gongen. Og Ålesund er 1,5 time unna.
 2013-03-13 06.17.04 2013-03-13 06.17.13 2013-03-16 00.32.13
36 veker på veg kjende eg at taka i magen blei vondare og vondare. Litt usikker ville eg berre bort å få avkrefta at det var noko på gong, eg hadde tross alt gått med slike vondter i mange veker.

Slik blei det ikkje, ein beskjed om 4 cm åpning og aktive rier betydde helikopter, med avreise om 10 min.

2013-03-16 14.24.20 2013-03-16 14.24.43 2013-03-16 14.25.13
Desverre avtok riene og eg blei liggande i 2 veke før eg endeleg fekk møte dei.
Meir om den historia kan du lese her: Oppdatering, Sånn-går-jo-dagane, Boble, Frustrasjon, Når-veggen-er-nådd
tvillingmagerar tvillingmage2013-03-18 17.24.532013-03-19 09.53.01tvilling ultralyd2013-03-19 09.53.20   
På sjukehuset blei det mykje ultralydar og målingar, fram til dei endelig fekk kome til verden via keisersnitt.
tvillingmage uke 37
 tvillinggravid uke 38tvillingmage uke 38 tvillingmamma gravid med tvillinger uke 38  

Alt var verdt det til slutt, men det sneik seg nok med ein liten svangerskapsdepresjon på slutten. Då blei eg måtte bli i Ålesund i to veker utan å vite kva som kom til å skje. Forskjellige legar, jordmøre, ulike meiningar og forandring på avtaler og planar vart for mykje på toppen av alt anna. Eg er overbesvist om at den depresjonen ikkje hadde komt om eg hadde blitt betre ivaretatt, og om kommunikasjonen mellom dei ulike legane og sjukepleierane hadde vore betre.

At Ålesund skulle undergrave alt dei hadde sagt og gjort i Volda var også veldig frustrerande. Der var fleire som opptredde arrogante og såg ned på Volda, det gjorde at eg miste heilt respekta for fleire som arbeidde der. Sjølvsagt var der nokre englar innimellom som eg fekk god kontakt med, men det var nokre få. Dette styrka også inntrykket mitt om at eit lite lokalsjukehus er mykje betre sett frå eit pasientperspektiv, enn eit stort sjukehus.

Eg forlangte difor overflytting til Volda så snart ungane var klar for det. Og det var eg veldig gla for!

Meir om barseltida kjem 🙂
 IMG_6881-IMG_6892-IMG_6871- IMG_6890- 

Still gjerne spørsmål om du lurer på noko 🙂

5 comments

 1. Tonje says:

  Hei! 🙂

  For en historie! Men du fikk i det minste en flott premie etter svangerskapet 🙂

  Lurte på det du skrev om at du mistet 2 søsken etter fødsel? Mener du egne søken eller at du har selv mistet 2 barn?

  • Sofia Kentiba says:

   Hei Marei, så flott historie.. Eg er gravid med trillinger og ble veldig red etter eg har sett hvor stor magen din har blit. Eg er i uke 16 og slitter mye på jobb. Har vanskelig å sove om natt med vond undernavle.

   • Gulla says:

    Gratulerer så mykje med trillingar! For ei fantastisk gåve <3 <3 <3
    Redd skal du ikkje bli 🙂 Kroppen klarar det mest utrulige! Og det går seg til etterpå 🙂
    Det er tungt dei siste mnd, men det er så absolutt verdt det! HAdde gjort det igjen utan å tvile 🙂

Leave a Reply